Jak szybko schudnąć?

Szybkie chudnięcie nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Niesie ze sobą duże ryzyko powrotu zbędnym kilogramów w postaci efektu jo-jo oraz pozbawia nas potrzebnych substancji mineralnych i witamin. Czasem jednak sytuacja zmusza nas do ekspresowych rozwiązań. Co jeść żeby szybko schudnąć?

Warzywa.

Są podstawą i zawsze powinny znajdować się w naszym menu. To czołowe produkty w procesie odchudzania. A najbardziej wskazane są: kapusta, cykoria, szpinak, seler.
Po pierwsze są niskokaloryczne, a po drugie mają sporo mikro i makro elementów. Mogą być spożywane na surowo lub przyrządzane w inny sposób. Mają sporo błonnika, dzięki czemu jedząc je, będziemy dłużej czuli się syci. Seler przyspiesza procesy metaboliczne, a cykoria hamuje łaknienie.

Owoce.

Niektóre z nich podkręcają procesy metaboliczne. Grejpfrut to numer jeden w spalaniu tłuszczu. Niskokaloryczny i bogaty w wiele witamin. Czarna porzeczka jest pełna antocyjanów, które zapobiegają gromadzeniu się tłuszczów. Dobrze go też spala i jest niskokaloryczna. Jagody oczyszczają jelita i wspomagają procesy metaboliczne. To doskonały owoc dla utraty wagi. Ponadto zawiera sporo przeciwutleniaczy. Pomarańcze to źródło witaminy C. Tak samo jak mandarynki, zwalczają cellulit. Kokos, a zwłaszcza jego tłuszcz zawarty w miazdze kokosowej przyczynia się do utraty wagi.

Chude mięso i ryby.

Będąc na diecie, musimy zadbać o to, by spożywać białko. Ciężkie mięsa jednak są niewskazane. Warto wybierać niskokaloryczne jak mięso z indyka, kurczaka lub królicze. Mięsa te mają małą zawartość tłuszczu i są źródłem dobrego białka. Nie smażmy mięs. Starajmy się jeść gotowane na parze lub duszone. Smażenie podwyższa ich kaloryczność. Ryby z kolei są bogate w kwasy wielonasycone, zwłaszcza Omega – 3 i witaminy. To dobre źródło zdrowego białka. Ryby również pieczemy, gotujemy na parze lub grillujemy bez dodatkowych ilości tłuszczu.
Używajmy przypraw i pijmy zieloną herbatę. Nie jedzmy węglowodanów, a jeśli już niech to będzie kromka pieczywa pełnoziarnistego i to wyłącznie na śniadanie. Jedzmy kasze i nie zapominajmy o chudym nabiale.