Zbilansowana dieta to doskonały sposób na utrzymanie zdrowia, świetnego samopoczucia i nienagannej sylwetki. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Jednak jakie mięso wybierać, by cieszyć się zdrowiem?
Niedoceniona dziczyzna
Miłośnicy nowych smaków z pewnością docenią fakt, że różnorodność w diecie jest jak najbardziej wskazana. Szczególnie poleca się spożywanie dziczyzny, która jest stosunkowo chuda i bogata w składniki odżywcze. Mięso z dzikich ptaków, a także sarnina, mięso z jelenia czy dzika są pozbawione szkodliwych substancji, które mogą występować w zwierzynie hodowlanej.
Jedz ryby na zdrowie!
W naszym kraju wciąż niedoceniane jest mięso z ryb słodkowodnych – Polacy chętniej wybierają atlantyckie łososie i dorsze, sardynki i tuńczyki. Krajowe wody obfitują jednak w wyjątkowo zdrowe ryby – karasie, okonie czy karpie. Warto również co jakiś czas spożywać ryby tłuste (np. halibuta, węgorza), które są bardzo zasobne w nieocenione kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Nie należy odmawiać sobie również owoców morza – krewetki, kalmary czy mule mają wspaniały wpływ na układ nerwowy, są lekkostrawne i zawierają dużą ilość witamin i minerałów. Jeśli chodzi o tabela kalorii mięso z raków czy krewetek stanowi jedno z najbardziej lekkich i dietetycznych mięs wśród wszystkich jego gatunków.
Kontrowersyjny drób
Wokół mięsa drobiowego narodziło się wiele mitów. Samo mięso z kurczaka jest jasne, niskokaloryczne i wyjątkowo lekki – polecane przede wszystkim w diecie małych dzieci oraz osób borykających się z problemami trawiennymi i schorzeniami układu pokarmowego (m.in. wątroby i trzustki). Należy unikać kupowania paczkowanego mięsa drobiowego z marketu, a jeśli mamy taką możliwość – wybierać mięso od lokalnych rolników i tzw. „szczęśliwych kur”, które swoje życie spędzają w idealnych, wiejskich warunkach. Takie mięso jest nie tylko najsmaczniejsze, ale również pozbawione szkodliwych substancji, wypełniaczy i konserwantów oraz hormonów i antybiotyków.
Najnowsze komentarze