Wykonanie samodzielnie smalcu to coraz częstsze działanie, jakie podejmuje się w swojej kuchni, by cieszyć się dobrym wyrobem, za który się nie przepłaci, a który będzie można podać na domowym grillu. Nie jest się pewnym, jak zrobić smalec z cebulką, którym można by się delektować? Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy podążać według prostego przepisu, by w niedługim czasie cieszyć się kromką chleba z tym smalcem i dodatkiem warzyw, na przykład pomidorów.

Smaczny dodatek na kanapki

Sam smalec jest już dobry, jednak dodanie do niego cebulki sprawia, że nabiera on swojego rodzaju ostrości. Cebulka stanowi odpowiednie towarzystwo dla skwarków, jakie również pojawiają się wraz z wytopieniem smalcu.
Dla jej przełamania przepis poniżej zawiera w sobie również jedno jabłko, które sprawi, że smalec będzie niepowtarzalny – na taki w sklepie trudno będzie się natknąć.

Przygotowanie smalcu w warunkach domowych powinno odbywać się z zachowaniem najwyższej jakości – podczas początkowej fazy wytapiania się skwarki mogą strzelać, co wiąże się z ryzykiem oparzenia gorącym tłuszczem, dlatego warto dopilnować, by w czasie, kiedy będzie się go przygotowywać, w pobliżu nie kręciły się dzieci.

Przygotowany smalec z cebulką można spokojnie przechowywać w lodówce do czasu całkowitego jego wykorzystania – to bowiem produkt spożywczy, który się nie psuje.

Składniki:

– 1 kg dobrej jakości słoniny wieprzowej
– 250 g podgardla wieprzowego / boczku
– 1 średnia cebula
– 1 jabłko

Przygotowanie

Słoninę oraz podgardle lub boczek pokroić w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowaną umieścić na dużej patelni z wysokim rantem. Ułożyć na zimnej patelni. Ustawić średnią moc palnika, pozostawić na 20 minut.
Po tym czasie zamieszać całość i zmniejszyć moc palnika. W ten sposób wytapiać do jednej pełnej godziny.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Po godzinnym wytopieniu smalcu dodać cebulę i jabłko, podsmażyć przez około 20 minut.
Smalec przestudzić, przełożyć do dużego naczynia lub słoika. Włożyć do lodówki na kilka godzin, po tym czasie jest gotowy do użycia.